You are currently viewing Kummiurheilijamme Kalmarin Ironman-kisassa huippuaikaan

PolarPron kummiurheilija, triathlonisti Teemu Törmälä tavoitteli Ruotsin Kalmarissa paikkaa Ironmanin MM-kisoihin Havaijille, mutta kisapaikka jäi harmittavasti vain 9 minuutin päähän loppuajalla 9 tuntia 18 minuuttia ja 17 sekuntia. Teemun lopullinen sijoitus Kalmarissa oli 20., kun kisaan osallistui yhteensä 2 880 urheilijaa.

Teemu kuvailee kilpailua itse seuraavasti: “Viime lauantaina 18. elokuuta järjestettiin Ruotsin Kalmarissa triathlonin Ironman -matkan kilpailu. Kisassa uidaan 3,8 km, pyöräillään 180 km ja lopuksi juostaan maraton 42,2km. Kalmarin kisa oli viides täysmatkan kisani ja samalla oli tavoite hätyytellä paikkaa MM-kisoihin Havaijille, joka edellyttäisi hyvää sijoittumista omassa ikäsarjassa. Kalmarin Ironman -tapahtuma on erittäin suuri tapahtuma koko Kalmarin yhteisölle, mikä näkyy reitin varrella valtavana kannattajien määränä.

Lauantaina herätyskello oli laitettu soimaan kello 3.30, sillä kisa starttaa kello 7.00 ja nestepainotteinen aamupala tulee syödä hyvissä ajoin, jotta se ei haittaa pitkää suoritusta. Lyhyt automatka vaihtoalueelle, jossa reilu 2 000 muuta kilpailijaa laittoi omaa pyöräänsä ja vaihtoaluettaan kuntoon. Renkaiden pumppaus, urheilujuoman ja energiageelien lisääminen pyörään, jonka jälkeen oli lyhyt kävely Kalmarin keskustan läpi satama-alueelle, josta uinnin lähtö tapahtuisi.

Naisammattilaiset päästettiin ensin 15 minuutin etumatkalle ja pian koitti aika, jolloin pitkä jono ikäsarjaurheilijoita alkoi valua mereen. Uinti lähti liikkeelle mukavasti ja vietin ensimmäisen 10 minuuttia ohituskaistalla, sillä osa urheilijoista oli valinnut aloituspaikkansa optimistisesti. Uintia sävytti itämeren vienosti suolainen vesi, jossa oli paljon meduusoja, jotka länsirannikon serkuistaan poiketen eivät olleet lajiketta, jotka olisivat polttaneet. 2 km uinnin jälkeen saavuttiin aivan satama-laiturin viereen, jossa ihmisiä oli tullut kannustamaan molemmille puolille. Mitään suurempia ongelmia uinnissa ei ollut ja rantauduin ajasssa 1.03.24, ikäsarjani sijalla 25.

Pyörän päällee noustessa meni iho kananlihalle ihmisjoukon kannustuksesta. Myös pyöräreitillä oli paljon ihmisiä kannustamassa ja pitämässä piknikkiä mitä ihmeellisemmissä paikoissa. Pyöräily kulki kahtena kierroksena, josta ensimmäinen osa ajettiin Öölannin saarella. Heti pyörän alusta sai mennä ohituskaistalle ja samalla alkoi tankkaaminen pyörätietokoneen ilmoittaessa säännöllisesti ruokailu- ja juontiajoista.

Noin 120 km pyöräilyn jälkeen, kun Öölannin saari oli jo kierretty ja oltiin matkalla sisämaan lenkille, alkoi väsymys iskeä ja pyörän alun terävyys alkoi olla kateissa. Reitti muuttui Öölannin pitkistä peltosuorista maaseudun tekniseen pikkutiehen. Alkumatkasta olin saanut olla ohittajan paikalla, mutta pyörän loppuvaiheessa jouduin ohitettavan rooliin. Samalla toivoen juoksujalkojen jääneen seuraavaan vaihtokassiin. Lopulta pyöräilyajassa 4.48.45 saavuin takaisin vaihtoalueelle sijalla 13. omassa ikäryhmässäni.

Juoksu suoritettiin kolmena kierroksena, jotka kaikki alkoivat 3 km pituisella lenkillä Kalmarin kaupungin keskustassa. Juoksu tuntui erittäin lennokkaalta ja ensimmäinen kilometri kulki 3 tunnin maratonvauhtia, tämä ei kuitenkaan ollut minulle ylläpidettävää ja jouduin himmaamaan vauhtia. Tavoitteena oli juosta 3.09-3.15 loppuaikaa ja tämän vauhdin ylläpitäminen tuntuikin helpolta ensimmäisen kierroksen ajan.

Kisa-infossa oltiin painotettu kisaamista hymyillen, jotta kannustus olisi vieläkin suurempaa. Ensimmäinen kierr

os menikin lapsille ylävitosia heittäessä ja hymyssä suin. Toiselle kierrokselle lähtiessä oli juoksureitille tullut jo erittäin paljon muitakin kisaajia jolloin oman sijoituksen ja kilpakumppanien seuraaminen muuttui mahdottomaksi. Joka kierroksell

a saavuttaessa Kalmarin keskustaan tuli hillitä omaa juoksuaan, sillä kannustus oli niin hurjaa, että se sai automaattisesti juoksutahdin nousemaan.

Viimeisellä kierroksella rupesi bensatankki tyhjenemään ja huomasi, ettei sitä saanut enää muutaman syömättä jääneen energiageelin jäljiltä paikattua tarpeeksi nopeasti. Viimeiselle 5 km sain aikaan vielä jonkinlaisen loppukirin ja tahti nousi takaisin alun lukemiin. Lopulta juoksuun kului aikaa 3.21.32. Maaliviivalla tulivat taas kylmät väreet seremoniamestari Paul Kayen kuuluttaessa minut maaliin loppuajassa 9.18.17. Aika oli koko kilpailun 25. nopein ja 20. nopein amatööriaika. Sijoitus omassa ikäsarjassani oli 8.”